zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Moj porodni načrt

Moj porodni načrt

Pa sem ga spisala. V glavi že dolgo vem kaj bi rada in česa ne, po prebiranju knjige Creating your birth plan dr. Wagnerja pa sem te želje spravila tudi na (zaenkrat virtualni) papir. Zdaj moram tole še natisnit in dat v materinsko, saj se dan D vztrajno bliža.

Moram reči, da se precej dobro počutim, malo bi že lahko pojamrala in včasih tudi to storim, ampak res mi ni hudega 🙂 Tipične tegobe, ki me dajejo so bolečine v kolkih, občasno v križu, medenici, trebuh malo v napoto, težje prepogibanje…in seveda, moji najboljši prijatelji-kilogrami 😀 Ah ja, tako je.

Malo sem tudi nosečniško raztresena, kak dan me prime gnezdenje in pospravljam brez premora, spet naslednji dan me vse moti in si zaželim, da bi se že končalo vse skupaj, potem vse to mine in si rečem: bo ko bo in to je to…

Torbe so pripravljene, kosila za fanta nakuhana in v zmrzovalniku, jedilnik napisan, čeprav upam, da več kot dva dni ne bo treba biti zdoma.

Plan za porodnišnico so Jesenice. Plan B Kranj in plan C Ljubljana. Zavisi od začetka poroda ali od nezačetka in seveda dogajanja potem. Resnično upam, da se porod začne spontano, saj to pomeni, da se lahko skoraj gotovo izognem carskemu rezu, kar je plan A.

Kratko in jedrnato pa:

– Klistir; pogojno, v kolikor se črevesje ne sčisti samo in/ali bi koristilo napredovanju poroda
– Predrtje plodovnih ovojev; pogojno v kolikor bi koristilo napredovanju poroda (po posvetu, opravljeni pojasnilni dolžnosti, odgovorom na vsa vprašanja..)
– Med popadki se želim gibati v kolikor bi mi to ustrezalo
– Med popadki in rojevanjem ne želim vaginalnih pregledov
– Voda in hrana naj mi bosta na voljo, če bi to želela
– Ne želim, da se reže presredek
– Posteljica naj se porodi sama
– Popkovino se lahko odreže, ko le-ta neha utripati
– Želim takojšen stik koža na kožo
– Ne želim pritiska na fundus
– Pri iztisu želim poskusiti v kateremkoli položaju mi bo v tistem trenutku ustrezalo

Zavedam se, da lahko pride do situacije, ko ne bomo mogli upoštevati porodnega načrta. V takem primeru želim, da se o vseh morebitnih težavah in/ali intervencijah pogovorite z mano in/ali mojo dulo. Prosim za dovolj časa, da lahko odločitev sprejmem premišljeno.

Novorojenček
– NE kapljic v oči
– NE brisati in umivati
– NE vitamin K
– NE dodajati
– 24 urni roomin-in
– obvezna prisotnost mame in/ali očeta pri vseh pregledih in testiranjih

Mogoče sem še kaj pozabila, bom vsekakor še preletela v naslednjih dneh ali celo tednih.

Z mano na Jesenice gre dula. Bolj ko berem o teh stareh, bolj se zavedam, da je to prava odločitev, res priporočam vsaki, ki ji je to vsaj malo blizu, da vsaj razišče možnosti in prednosti, ki jih dula prinese. Še posebej priporočam Umbilica – rojstvo mame. Kaj več pa napišem po veselem dogodku 😉