zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Veganski bananin kruh z ajdovo moko – tudi brez glutena

Veganski bananin kruh z ajdovo moko – tudi brez glutena

Bananin kruh je res ena taka sladka zadeva, ki skoraj ne more razočarati. Zaradi banan je sočen in sladek, vse ostalo pa samo še poveže ta božanski okus, ki že med pečenjem preplavi kuhinjo… Njami!

Za ta odličen veganski bananin kruh potrebuješ:

80 g pirine moke
150 g ajdove moke (moja je bio iz Grunt Mir)
80 g trsnega sladkorja ali 100 g narezanih datljev, če ne želiš uporabit sladkorja – z datlji preverjeno pride dovolj sladko
1 žlička pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
70 g mletih orehov/mandljev/kokosa/lešnikov
1 žlička cimeta v prahu
vanili (semena, vanili sladkor..)

3 večje zrele banane, speštaš s tistim za krompir mečkat 🙂
sok ene limone
75 g kokosove maščobe v tekočem stanju
180 ml vode

Suhe sestavine natehtaš v eno posodo in jih premešaš, mokre odmeriš v drugo. Podolgovat pekač za kruh obložiš s peki papirjem. Pečico imaš ogreto na 180 stopinj. Mokre sestavine dodaš k suhim in premešaš, da dobiš enotno zmes. Preliješ v pekač in pečeš 30-45 minut (v tem času večkrat preveri), ko zapičiš zobotrebec v sredino in pride ven čist, je pečeno, zaradi banan je sicer precej sočno, ampak je jasno, če je pečeno ali pa še surovo 😉.

Če želiš, ga lahko preliješ še s čokoladno kremo

100 g veganske čokolade

2 žlici kokosove smetane za stepanje – deluje tudi s smetano za kuhanje, kokosovim mlekom iz pločevinke in podobnimi zadevami. Če nimamo tega, je kokosovo olje dovolj, saj na sobni temperaturi ostane mehko in preliv ne poka, ko režeš.

žlica kokosovega olja

Vse skupaj stopiš – lahko nad paro, v mikrovalovki, tudi v kozici na nizki temperaturi. Preliješ še toplo čez bananin kruh. Po želji posuješ še mandljeve lističe, sesekljane pražene lešnike, orehe, kokos…

*** Za brezglutensko različico uporabi namesto pirine moke koruzni škrob ali katero drugo bg moko. Zaradi banan bo ostal sočen, verjetno bi šlo s 100% ajdove moke.

 

Dober tek!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *