zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Baby food pri nas doma

Baby food pri nas doma

ali uvajanje goste hrane.

Ker me na FB veliko sprašujete o tem kaj pripravljam za našega najmlajšega, sem se odločila, da strnem v en zapis kako in kaj 🙂

Vsa hrana je pripravljena doma, večinoma bio (kupujem v Hoferju, Mercatorju in na tržnici, nekaj dobim tudi domače). Vsa hrana je brez sladkorja in soli. Za ‘sladkanje’ uporabljam banano in občasno datlje. Hrana je kuhana na vodi. Če imam domač rastlinski napitek brez dodatkov, dodam občasno tega – trgovinskih zanj ne uporabljam. V hrano dodajam hladno stiskano bio kokosovo olje in ekstra deviško hladno stiskano bio olivno olje. Uporabljam začimbe kot so kurkuma, majaron, rožmarin, bazilika, origano, cimet, vanilija, kumina…. Začimbe sem začela dodajati po dobrem mesecu uvajanja, najprej čisti okusi in potem dodatki 😉

Hrane ne pasiram. Uvajam deloma po baby led weaningin deloma na žlico. V roke dam brokoli, korenje, cvetačo, peteršilj, meto, bučo, kumaro, bučko, rdečo peso, nektarino, breskev, grozdje, datelj, rozino, grah, krompir, kolerabo, solato, blitvo špinačo, jabolka, hruške, fige… Na žlico pa ajdova kaša, prosena kaša, ovseni kosmiči, ajdovi kosmiči, koruzni kosmiči, polenta, riž, ješprenj, juha, čeprav tudi te jedi dobi na mizo in najraje z rokami nosi do ust.

Z uvajanjem sem začela pri dobrih 6 mesecih. Bilo je očitno, da želi jesti. Nekajkrat prej je že dobil nekaj sadja za poskusit, ker je kazal zanimanje, sadje pa je bilo ravno prav zrelo in domače. Torej, začela sem s sadjem, v dopoldanskem času ali nekje sredi dneva. Prebavnih težav zaradi tega nisem opazila, zato sem potem ko sva zares začela z gosto hrano, pripravila že 2-3 obroke na dan. Zelo lepo sam nosi hrano v usta in z veseljem uporablja žlico.

Oreščki se sicer priporočajo po enem letu, vendar to predvsem velja za dojenčke, ki imajo v ožji družini alergije. Tisti brez večjega tveganjapa lahko oreščke poskusijo po 6 mesecu. V marsikateri kulturiso oreščki velik del prehrane in jih dajo otrokom že zelo zgodaj. To ne pomeni, da moramo to delati tudi mi, vendar oje osebno mnenje je, da v kolikor otrok nima povečanega tveganja za razvoj alergij, ni treba čakati do 1 leta, da mu ponudimo oreščke. Lešniki in orehi so naši lokalni oreščki, imajo ogromno pozitivnih lastnosti in dobrih maščob, zato lahko to dvoje ponudimo najprej. Pri količini ne pretiravajmo – žlička mletih lešnikov ali orehov na kakšno kašo ali kaj podobnega, je posem dovolj. Opazujte otroka, če bi se pojavile kakšne težave in predvsem se odločite sami, kdaj boste določeno stvar ponudili (pomaga pa, če se odločamo na podlagi kakih konkretnih argumentov).

Soli dojenčki do enega leta (in tudi kasneje) NE potrebujejo. Dnevno ‘dozo’ dobijo z dojenjem ali z mlekom po flaški. Njihove potrebeso tako minimalne, da je že en sam ščepec preveč zanje. Sol preobremenjuje ledvice, zato se v otroški hrani izogibajte začinjanju z njo in raje uporabite prave začimbe za aromo in okus.

Sladkor! Popolnoma nepotreben v prehrani vseh nas. Ja mi odrasli imamo itak pokvarjen okus, zasvojeni smo s procesirano prekomerno sladkano (in soljeno) hrano. Vendar dojenčki so še nedolžni tudi kar se okusov tiče. Ne potrebujejo nobenega sladkorja, sam okus določenega živila je povsem dovolj in ne bodo nič zamudili, če s sladkanjem počakamo najmanj do 1 leta. Poleg tega sladkor slabi imunski sistem, kar pomeni, da se bodo težje branili proti bolezni, če se slučajno zgodi. Vsem nam je hudo, ko je otrok bolan..  Saj vemo, da je sladkor slab, kajne?

Mleko in mlečni izdelki. Nepotreben balast v prehrani, mleko se odsvetuje do najmanj enega leta (Študija, ki dokazuje povezave med slabo absorpcijo mineralov zaradi kazeina. Slabše se absorbira železo, magnezij, kalcij, cink. (magnezij, kalcij, K2&D3 so ključni za zdrave kosti! + Natrij in kalij)) in še po tem bi jih naj malčki dobivali redko in v majhnih količinah, nikakor pa ne vsakodnevno ali celo večkrat na dan; pri uživanju kravjega mleka obstaja namreč večja možnost dehidracije v primeru prebavnih težav. Previsoka vsebnost beljakovin pa predstavlja tveganje za debelost v kasnejšem otroštvu. Zaradi tega se ODSVETUJE dajanje neprilagojenega kravjega mleka otrokom mlajšim od 1 leta, malčkom pa naj se daje le občasno v majhnih količinah (če že).

Drugih dodatkov razen D3 (Viridian) ne dajem trenutno, ker očitno ni potrebe 🙂

Zjutraj vsi pojemo smoothie.

Za malico/prigrizek dam krhlje sadja. Če bo kosilo kasneje, naredim kosmiče ali kako čežano ali kaj podobnega.

Kosilo – kuhano v vodi ali na sopari, na koncu dodam olje.

Malica- krhlji sadja/zelenjave

Večerja so kosmiči – ovseni, ajdovi, koruzni, ajdova kaša z zelenjavo,prosena kaša…..