zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Ajdovo-pirini rogljički

Ajdovo-pirini rogljički

Ajdova moka mi ni dala miru in sem se lotila še nečesa 🙂

Zamesila sem kvašeno testo. Zmešala sem ajdovo in pirino moko, kakih 400 gramov je bilo obojega skupaj, rahlo več ajdove kot pirine. Dodala sem žličko sladkorja, žličko soli, paket suhega kvasa, toplo kokosovo mleko (tisto doma narejeno), malo repičnega olja in pustila, da se gnete dobrih 5 minut. Testo je bilo lepo, gladko, odstopalo od posode in ostalo v kepi.

Za testo:
400 g moke (250 ajdove, 150 pirine)
2 žlici trsnega sladkorja
1 žlička soli
1 zavitek suhega kvasa
2-3 žlice repičnega olja
200 ml toplega kokosovega mleka (domače)
(plus topla voda po potrebi)

Testo je lepo vzhajalo kako uro, nato pa sem ga obrnila na pomokano podlago za valjanje. Zvaljala sem en večji pravokotnik in narezala. Trikotniki za rogljičke naj bodo zelo dolgi, tako bo rogljiček imel veliko lepih zavojev.

Za nadev uporabimo lešnikovo ali orehovo filo, morda rožičevo.

150 – 200 ml orehov (ali lešnikov/rožičev)
1 dcl toplega rastlinskega napitka
malo kokosove smetane ali rastlinske smetane za kuhanje
sladkor po okusu

Nadev zmešamo, da je primerno kompakten in sočen. Na testo damo eno zvrhano žličko in potem s prsti lepo zavijemo notri in do konca zarolamo rogljiček. Vzhajamo še enkrat vsaj dokler se ne ogreje pečica.

Pečemo na 180 okoli pol ure. Po pečenju premažemo z malo kokosovega olja – so rahlo hrustljavi ob robovih.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *