zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Čebulna juha s svežim potegni-narazen zeliščnim kruhom

Čebulna juha s svežim potegni-narazen zeliščnim kruhom
Verjetno sem že leta gledala te juhe po internetu in na youtube-u, pa kar nekako nisem uresničila te ideje oziroma želje. Zadnjič pa se je doma znašla večja količina čebule in sem si rekla: to je znak. Zdaj moram to narediti! In sem res začela rezati čebulo.
Za okoli 3 krožnike sem porabila 6 velikih čebul. To je bila navadna čebula z rjavim olupkom.

Začela sem jo počasi pražiti na malo olivnega olja. Pripravila sem si en liter vode z eno raztopljeno bio zelenjavno jušno kocko. Čebula tudi spusti nekaj vode, zato sem začela dodajati zajemalke ko je tekočina povrela, vsakič ko je povrelo sem dodala malo in stalno mešala na nizki temperaturi. Vmes sem opažala, kako čebula spreminja barvo, postaja mehka in že skoraj razpada. Postopek sem ponavljala kake pol ure, oziroma dokler se nam ne nakuha kremasta, lepo rjava juha.

Po želji obogatimo s svežimi začimbami, dodamo še sol in poper po potrebi.

Zraven postrežemo sveže pečen potegni-narazen-kruh ali hrustljavo popečene rezine bagete.

Kruh lahko pripravimo zelo na hitro po preprostem receptu:
300 g pirine moke,
žličko in pol konopljine soli,
žlička biovegan suhega kvasa,
200 ml tople vode,
25 g kokosovega olja.
Iz sestavin v mikserju/robotu z nastavkom za gnetenje naredimo testo, ki naj naoljeno počiva najmanj pol ure. Ko je naraslo ga zvrnemo na rahlo pomokano površino in razvaljamo v pravokotnik. Pravokotnik narežemo na enako debele trakove (kakih 10 cm). Trakove premažemo s stopljeno bio margarino ali olivnim oljem. Potresemo z obilico svežih nasekljanih zelišč, kot je na primer peteršilj, bazilika, origano, drobnjak. Za ljubitelje česna naj ne manjka kakšen strok. Trakove naložimo enega na drugega, nato jih narežemo na kvadrate in jih navpično polagamo v podolgovat pekač za kruh, ki smo ga obložili s peki papirjem. Kruh Pustimo vzhajati še enkrat pol ure in medtem ogrejemo pečico na 190 stopinj. Pečemo približno pol ure. Preverimo po 25 minutah in prilagodimo čas pečenja.