zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Rožičeva prepletenka

Rožičeva prepletenka
Za to lepotico niti ne potrebujete hudo spretnih prstov, saj izpade rustikalno in lepo skoraj brez truda.
500 g pirine moke
3 zvrhane žlice trsnega (svetlega) sladkorja
1 žlička soli
1 zvrhana žlica psilium-a (mletega sem dobila na www.zdravobrok.si)
kvasni nastavek:
2 dcl rastlinskega napitka po izbiri
1 vrečka suhega kvasa
 
50 g stopljene margarine Vitaquell (ali druge margarine; velja tudi druga maščoba, vendar margarina da posebno teksturo)
 
topla voda po potrebi (verjetno še kak dcl)
3-4 kapljice eo limone (ali bio limonina lupinica)
 
V posodo odmerimo moko, sladkor, sol in psilium. Rastlinski napitek segrejemo, da je mlačen, dodamo kvas in pustimo, da se kvasovke aktivirajo.
 
V posodo z moko dodamo kvasni nastavek in maščobo. Zgnetemo testo (jaz sem gnetla z robotom), po potrebi dodamo toplo vodo, da dobimo voljno testo, ki se ne lepi preveč. Ko ga z rokami oblikujemo v kroglo, ohrani obliko. Naoljimo in pustimo počivati eno uro. 
Po vzhajanju, testo na pomokani površini zvaljamo v večji pravokotnik, naj bo dokaj tanko, okoli 3 mm. Celotno površino premažemo z neko vrste smetano – to je lahko kokosova smetana iz pločevinke (ta kremasti del), lahko je sojina smetana za kuhanje, v skrajni sili lahko skupaj nalijemo nekaj kokosove maščobe v tekočem stanju in poljuben rastlinski napitek in s čopičem premažemo testo. Na to enakomerno posipamo rjavi sladkor – ne preveč, ker so tudi rožiči, ki jih dodamo za tem, precej sladki. Mlete rožiče se sigurno najde v Mercatorju. Ko smo enakomerno posipali rožičevo moko, na vrh potresemo še malo cimeta. Površino pokapamo z ostankom smetane (ali kar smo pač uporabili) in zavijemo kot potico.
Na tem mestu rolo lepo obrnemo, da stoji in se drži skupaj, ter jo z nožem prerežemo po dolgem, na začetku pustimo 2-3 cm, da se drži skupaj. Nato oba dela obrnemo tako, da vidimo notranje plasti. Zdaj vzamemo desni del in ga preložimo čez levega, ponovimo spet z delom na desni in tako prelagamo, dokler ne zmanjka – včasih samo 4-5x, drugič se tako raztegne, da preložimo večkrat.
Prepletenko lahko skupaj povežemo kot venec – z luknjo na sredini, ali kot rožo (polžek, zvitek – ne vem 🙂 ), pri čemer zavijamo tesno iz sredine naokoli.
Oboje lahko izgleda neverjetno lepo z zelo malo truda -če je testo zelo mehko in raztegljivo – je lažje narediti prepletenko. Če pa testo bolj uboga in ga je lažje prelagati – takrat se lepo naredi venec. Včasih pač po enakem postopku/receptu pride ven različno testo, jaz se kar prilagodim in naredim kar je lažje in lepše.