zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Veganski Brownie tart z malinami brez glutena

Veganski Brownie tart z malinami brez glutena

Veganski brownie sem delala že velikokrat, najbolj popularen recept je bil tisti z višnjami 🙂 Ki je, seveda, odličen. A tudi tale z malinami se lahko pohvali z odličnostjo.

Tokrat sem prvič preizkušala brezglutensko moko Schaer. Ponavadi sem kupila pač ajdovo, proseno, riževo, koruzno… Ampak moram reči, da sem prijetno presenečena. Ok, moram poskusit še kaj, kar zahteva večjo količino moke, ker v tem receptu je res ni veliko :).

Recept za veganski brownie tart:

120 g kvalitetne črne čokolade (Lindt naprimer)
80 g trsnega sladkorja
95 g Schaer mix C moke
1 žlička pecilnega Biovegan
1 žlička sode bikarbone
1 bio vanili sladkor (na primer Biovegan)

sok 1 limone
1 banana
120 ml vode
75 g kokosovega olja
3 žlice kokosa (nastrgan)

Skodelica zmrznjenih malin.

Čokolado stopimo in ohladimo na sobno temperaturo. Moko, sladkor, sodo in pecilni z vanilijem natehtamo in zmešamo. Banano, vodo in kokos zblendamo ter vlijemo v suho mešanico, dodamo še čokolado in olje, ter na hitro premešamo. Prelijemo v rahlo pomaščen pekač. Spodaj lahko damo tudi peki papir, ni pa nujno.

Premer pekača je 23-24 cm. Brez težav ga spečemo tudi v pravokotnem pekaču, navadnem okroglem ali celo kot muffine.

Po vrhu potresemo zmrznjene maline in postavimo v ogreto pečico na 180 za slabih 30 minut. Preverimo po 20 minutah. Čokolada se hitro zažge, zato previdno.

Postrežemo lahko še toplega in na vrh damo kepico vanilijevega sladoleda. Za lepše rezanje pa priporočam, da tart dobro ohladite. Svoj okus in sočnost najlepše razvije na sobni temperaturi, zato ga pred postrežbo pustimo pol ure na pultu.

* Brezglutenska moka je popolnoma zamenljiva za katerokoli drugo žitno moko.