zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Jabolčna pita brez glutena

Jabolčna pita brez glutena

Za to lepotičko potrebuješ:

350 g brezglutenske moke Schaer Mix C ali katere druge moke, če ni nujno bg (bela pšenična, polnozrnata, pirina, ajdova)
2 žlici trsnega sladkorja (imam bio iz Hoferja, ki je svetlejši)
1/2 žličke soli
malo naribanega muškatnega oreščka
225 g margarine (Zvijezda 100% rastlinska) – sem poskušala s kokosovim maslom, ampak rezaultat ni super, testo  pride bolj trdo, težko žvečljivo..
60-120 ml ledene vode.

Sestavine – razen vode – damo v multipraktik in pulziramo nekajkrat po par sekund, da se naredijo drobtiniced. Potem vlivamo vodo medtem, ko pulziramo. Ko se začne sprijemati, preverimo. Če stisnemo med prsti in ostane skupaj, je to to. Pri tej moki bo treba vsaj 100 ml vode.

Maso stresemo na prozorno folijo in poberemo v en kup. Damo na pol, oblikujemo dva diska in damo v hladilnik.

Za nadev potrebujemo 900-1000 g jabolk. Olupimo, narežemo na rezine debele par mm. Posujemo s cimetom (1 žlička) in sladkorjem (1-2 žlici). Premešamo. Pustimo, da spustijo malo soka, nato pa dodamo eno zvrhano žlico bg moke in ponovno premešamo, da so vsa jabolka obdana.

Testo je počivalo nekaj ur in se dobro ohladilo. Vzamemo iz hladilnika in razvaljamo na pomokani podlagi. Prenesemo na pekač in pritisnemo robove ob stran. Odvečno testo zavihamo notri ali odrežemo.

Na to razporedimo jabolka in razvaljamo še drugo testo, oblikujemo po želji.


Pečico ogrejemo na 180 stopinj in pito pečemo 45-55 minut na srednjem nivoju.
Testo iz brezglutenske mešanice Schaer Mix C se je lepo valjalo, iz modelčka za zvezdice je šlo brez težav. Ni se trgalo ali delalo kakih drugih problemov. Speklo se je pa v precej trdo zadevo. Morda nisem uporabila najboljše mešanice za ta tip testa, ne vem. Morda bi morala dati še malo več vode ali več maščobe… Ni zelo problematično, a bi bilo boljše, če bi bilo testo rahlo, hrustljavo, krhko in skoraj listnato..