zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Kurkumina Focaccia s čebulo in česnom

Kurkumina Focaccia s čebulo in česnom

Italijanska klasika malo drugače:

2 3/4 skodelici (240 ml) moke (bele gladke ali pirine gladke)
1 zvrhana žlička soli
1 zavitek suhega kvasa
1 žlička sladkorja
1 žlička kurkume
pol žličke suhega timijana
pol žličke suhega origana
pol žličke suhe bazilike
ščepec črnega popra
3 žlice olivnega olja
240 ml tople vode

Vse sestavine zamesimo v voljno testo. Pustimo ga vzhajati, naoljenega in pokritega s folijo, eno uro. Hitro pregnetemo v posodi in vzhajamo še enkrat.  Nato testo zvrnemo na velik pekač obložen s peki papirjem in ga oblikujemo v pravokotnik. S prsti naredimo vdolbinice po celotni površini. Pokapamo jih z olivnim oljem in čez potresemo na lističe narezan strok česna, popraženo čebulo (1 večjo čebulo) in svež peteršilj. Po želji še grobo mleto morsko sol. Pustimo vzhajati pokrito še pol ure.

Medtem pečico vklopimo na 190. Ko se segreje, postavimo pekač na srednji nivo in pečemo 20-30 minut.

Ohladimo in postrežemo s humusom, namazom s papriko ali s čim drugim.