zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Veganski buhtlji

Veganski buhtlji
Z največjim veseljem delim z vami recept za super mehke, penaste buhteljčke, ki bodo navdušili vsejede in sladkosnede 😀
 
500 g bele moke
3 zvrhane žlice trsnega (svetlega) sladkorja
1 žlička soli
1 zvrhana žlica psilium-a (mletega sem dobila na www.zdravobrok.si)
kvasni nastavek:
2 dcl kokosovega mleka (Koh coconut)
1 vrečka suhega kvasa
 
50 g stopljene margarine Vitaquell (ali druge margarine; velja tudi druga maščoba, vendar margarina da posebno teksturo)
 
topla voda po potrebi
3-4 kapljice eo limone (ali bio limonina lupinica)
 
V posodo odmerimo moko, sladkor, sol in psilium. Kokosovo mleko segrejemo, da je mlačno, dodamo kvas in pustimo, da se kvasovke aktivirajo.
 
V posodo z moko dodamo kvasni nastavek in maščobo. Zgnetemo testo (jaz sem gnetla z robotom), po potrebi dodamo toplo vodo, da dobimo voljno testo, ki se ne lepi preveč, je pa mokro in pocasto, vendar, ko ga z rokami oblikujemo v kroglo, ohrani obliko. Naoljimo in pustimo počivati eno uro. 
Po vzhajanju, testo na pomokani površini zvaljamo 4-5 mm debelo. Razrežemo na približno enako velike kose in na vsakega položimo žličko trde marelične marmelade. Zavijemo, spodaj priščipnemo, da dobimo približno kroglico ter polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in rahlo pomastili.
Vegansko testo
Buhtlje pustimo še enkrat vzhajati, medtem pa ogrejemo pečico na 180 stopinj. Pečemo 25-35 minut oziroma do zlatorjave barve, po potrebi vmes obrnemo pekač.
Malo ohladimo in previdno, ker marmelada je še vedno VROČA! 🙂