zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Kako je rastlinska prehrana spremenila moje življenje

Kako je rastlinska prehrana spremenila moje življenje

Nekateri mojo zgodbo že poznate, za vse ostale, jo bom zapisala tukaj.

Začelo se je pri približno 12 letih. Do takrat sem, kot vsi ostali v družini, jedla meso. To je bilo nekaj normalnega in potrebnega. Tako sem bila vzgojena in naučena. Doma so en dan potekale koline. Čeprav nam je mami rekla, naj ne hodimo gledat, sva z mlajšim bratcem sedela na stopnicah in opazovala dogajanje. Videla sva, kako so ubogega pujsa privlekli iz štale, zraven eno samo norčevanje in posmehovanje. Pujs je vedel kaj ga čaka, saj se je trudil pobegniti, mislim, da so ga morali celo loviti.

Najprej so mu ‘spustili kri’ – zelo ‘humano’ res. Po tem so ga še živega in trzajočega naložili na mizo in začelo razkosavati. Grozljivo. Njegovo telo še toplo, kri tekla, vse trzalo, oni pa so ga rezali. Za ocvirke in krvavice…

Takrat se je v meni nekaj premaknilo in postopama sem izločila iz prehrane vse mesene zadeve. Tako sem bila vegetarijanka z izjemo rib tu in tam (ne vem zakaj sem to sprejela, češ kot da riba ni žival… pač, zdaj ni kaj za nazaj spremenit) vse do svoje odrasle dobe. Vmes ne vem, če se je kdo hudo zavzemal za mojo prehrano, vsekakor ni bilo to tako pomembno kot je danes. Bila sem slabokrvna, dobila sem tablete. O prehrani sem pravzaprav začela razmišljati šele po tem, ko sem postala mama.

7. septembra 2014 sem se odločila, da začnem z rastlinsko prehrano. Vse ostalo je sledilo samo. Ogromne spremembe na področju počutja, prebave, energije, kože… In veganstvo kot tako – razlezlo se je v vse aspekte mojega življenja. Poleg vsega kar ZDRAVA veganska prehrana prinese s sabo sem skozi informiranje in ozaveščanje ugotovila, kaj se dogaja v grozljivi mlečni in mesni industriji, zato želim, da ljudje brez pritiskov in brez vsiljevanja pridejo do spoznanja sami. Jaz bi vam rada le pomagala – s preprostimi recepti, s krasnimi jedilniki, dobrimi obroki… Da ugotovite sami, da meso ni potrebno, še najmanj pa nujno za preživetje. Danes v obilju vsega, je treba premišljeno glasovati. Vaš denar je vaš glas. Kam ga date je vaša odločitev, zavedati pa se moramo vsi, da lahko podpiramo multinacionalke, ki jim resnično ni mar za dobrobit ali zdravje nikogar… ali pa svoj denar namenite ‘malemu’ VELIKEMU človeku, ki s trudom pridela sadje in zelenjavo, posledično ne obremenjuje okolja in ne izkorišča živali za svoj profit.

Nujno moram omeniti, da sem z vegansko prehrano praktično brez alergij, ki so mi med cvetenjem povzročale nemalo težav; prvič v življenju se mi ni treba sekirati, koliko in kdaj in niti kaj pojem (da je le vegansko) in se posledično ne obremenjujem s težo ali hujšanjem, ker vem da v 80% vnašam zdravo, doma pripravljeno hrano, velika večina tega je bio eko izvora. Z rastlinsko prehrano sem si prav tako omilila simptome endometrioze, ki v svojih hujših oblikah povzroča grozne bolečine in vpliva na kakovost življenja ogromno žensk. Nenazadnje pa imam čisto vest, ker na mojem krožniku ni živali in njihovih izločkov. Poleg vsega tega, nikoli prej v življenju nisem jedla tako pestro in raznoliko!

To je to. Ponosna sem, da izbiram rastlinsko. <3