zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Jabolčna pita brez glutena

Jabolčna pita brez glutena

Zdrava in okusna veganska jabolčna pita brez glutena, preprosta priprava, preproste sestavine 😉

Kako se lotiš?

Testo iz ajdove moke

2 skodelici ajdove moke (240 ml)
120-150 ml skodelice mrzle vode
230 g kokosovega masla in/ali margarine (skupna teža je 230 g)
3 žlice kokosvega sladkorja in pol žličke cimeta ter ščepec soli

7 večjih jabolk (olupimo in narežemo na rezine debele 2-4 mm približno)
1-2 žlici kokosovega sladkorja (ali brez)
1 žlička cimeta
ščepec burbonske vanilije v prahu
sok pol pomaranče
2 žlici koruznega škroba

Sestavine za testo, razen vode, damo v multipraktik in ‘pulziramo’, da se začnejo delati grudice okoli koščkov maščobe. Med pulziranjem vlivamo vodo. Ko se začne testo sprijemati v grudo, lahko zaključimo. Testo se mora lepo sprijeti, a ne sme biti premokro. Razdelimo na polovico in oba dela sploščimo v disk. V hladilniku naj bo vsaj nekaj ur pred uporabo.

Jabolka zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami in pustimo, da spustijo sok. (Sok potem povremo v kozici na štedilniku, da se malo zgosti in prelijemo čez jabolka v piti.)

Na podlago za valjanje potresimo dosti moke, da se nam testo ne bo prijemalo. Razvaljamo v krog, ki naj bo 2-3 cm širši od premera pekača (moj pekač je premera 22 ali 28 cm). Testo razporedimo v namaščen pekač, pritisnemo ob robove – če se kaj strga pa malo ‘zaflikamo’ 😉

Razporedimo jabolka in naredimo še ‘pokrov’.

Pito postavimo v ogreto šečico na 180 stopinj in pečemo okol 40-45 minut. Malo počakamo, da se ohladi in postrežemo. K topli piti se odlično prileže stepena kokosova smetana ali vanilijev sladoled.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *