zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Veganski Čili ala po moje – nepekoč in brez glutena

Veganski Čili ala po moje – nepekoč in brez glutena

Prvič sem poskusila (narediti) veganski čili. Tudi ‘original’ verzije nisem nikoli jedla, zato nimam pojma, če je podoben. Je pa bil pohvaljen, večkrat 🙂 To je torej osnovna ideja, pa dodaj še kaj, če se ti zdi, da manjka. Sama pekoče hrane ne maram, zato je nepekoč. Imam sicer suho pekočo papriko, a ker je jedlo tudi dete, se ne grem hecat.

Pripraviš takole:

Popražiš eno večjo čebulo in 10 cm pora narezanega na majhne koščke, proti koncu praženja dodaš strok ali dva česna, da zadiši. Dodaš čičeriko, ki si jo odcedil-a in na grobo zmečkal-a z vilico. Popražiš malo, dodaš odcejen rdeč fižol in začimbe – kurkuma, rdeča paprika, malo bazilike, poper, malo soli – ker je vloženo že slano. Potem dodaš paradižnik – jaz sem porabila še nekaj tiste salse in nekaj pasiranega bio paradižnika iz hoferja. Dodala sem še ogromno pest nasekljanega peteršilja, žličko rjavega sladkorja in zalila z malo vode. Pustiš kuhljati pol ure do 45 minut – niti toliko pravzaprav ni treba, saj so vse sestavine že kuhane, a se z daljšim brbotanjem sestavine bolj povežejo in okusi prepletejo. V čili spada tudi koruza, ampak sem jo kar izpustila, ker samo zaradi tega nisem želela v trgovino.
Ko sem prvič poskusila, sem bila zelo prijetno presenečena. Zelo zelo okusno. Sem kar par žlic pojedla :O
Po želji postrežeš zraven kruh, za tamalega sem na primer skuhala polento.
Dober tek!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *