zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Veganske korenčkove kroglice brez glutena

Veganske korenčkove kroglice brez glutena

Še ena v vrsti zanimivih kombinacij s tako vsakdanjo zelenjavo, kot je korenček. Niti malo dolgočasno, obljubim 😉 Pred tabo je recept za super duper veganske korenčkove kroglice brez glutena (ali z).

Za slastne korenčkove kroglice sledijo navodila:

Skuhaš kakih 300 g korenja v malo osoljeni vodi. To sem dala v multipraktik in gor malo olivnega olja, sol, kurkumo, rdečo papriko, žlico psiliuma (opcijsko, čeprav naj bi deloval kot vezivo, če nimaš, lahko daš mogoče chia ali lanena semena), žlico kvasnih kosmičev, svež peteršilj, sezam in lanena semena. Vse zmelješ v neke srednje gostote maso. Masa je dosti mehka, čisto narahlo se vda, če s prstom pritisneš.

Vse skupaj prestaviš v posodo, dodaš par žlic kvinojinih kosmičev, če ne najdeš tega, verjamem da bo kvinoja enako dobra, kuhana (če te ne moti gluten, lahko daš ovsene kosmiče, morda količinsko malo manj na začetku). Na to sem dala dve žlici sirkove moke (namesto sirkove lahko čičerikino, riževo ipd) in dve žlici polente. Vse skupaj zmešaš, da se kroglice lepo oblikujejo. V kokosovem olju brez vonja počasi prepečeš z vseh strani. Kroglice so bile v velikosti večjega lešnika/manjšega oreha.

Odlične so s pomakami kot prigrizek ali pa kot del kosila. Primerni tudi za oblikovanje manjših polpetkov.

V kroglice lahko namesto ali poleg lanenih semen dodaš še sezam, lahko jih povaljaš v zdrobljenih koruznih kosmičih, lahko jih spečeš v pečici. Namesto kroglic lahko oblikuješ polpetke. Poleg lahko skuhaš testenine in paradižnikovo omako ter jih tako ponudiš za kosilo.

Če imaš čisto preveč časa, lahko spečeš domače pita kruhke (recept bom kmalu objavila tudi na strani) in jih napolniš s hrustljavo solato, sočnim paradižnikom, kroglicami, čez pa preliješ vegansko kislo smetano iz indijskih oreščkov z limoninim sokom. Sama sebi delam lušte zdaj, tako da grem hitro natipkat recept za pita kruhke, da si jih boš lahko privoščil-a tudi ti 🙂

Obožujem korenček, a se ga človek lahko rahlo naveliča samo kuhanega ali v mineštrah, zato je nujno, da kdaj pa kdaj kakšno ‘navadno’ zelenjavo preoblečeš v kaj zanimivega 😉

Dober tek!