Nekaj malo drugačnega. Korenčkova torta. Veganska, brez glutena, polna okusa, sočna. Ne bo ti žal, če jo poskusiš.
Za to odlično različico korenčkove torte potrebuješ:
135 g (naribanega) korenčka
100 g sladkorja, po želji lahko tudi mleti datlji, agavin sirup, javorjev sirup ali drugo sladilo
4 žlice nastrganega kokosa
6 žlic mletih orehov
40 ml kokosovega olja
160 g ajdove moke
1 limona – sok
240 ml vode
1 žlička cimeta
½ žličke ingverja v prahu
1/4 žličke vanilije v prahu
Korenček drobno naribaš in postaviš na stran. Suhe sestavine natehtaš v posebno posodo. Prav tako mokre odmeriš posebej. Ko imaš to pripravljeno, stresi nariban korenček v mešanico suhih sestavin in premešaj. Dodaš še mokre sestavine in dobro premešaš. Masa je dokaj gosta.
Pripraviš si pekač za torto, premer mojega pekača je 20 cm. Obložiš ga s peki papirjem (ali vsaj dno, robove pa lahko rahlo namastiš) in prestaviš maso v pekač. Pečico imaš ogreto na 180 stopinj.
Pečeš med 35-45 minut. Po 30 minutah malo preveri kako zgleda, da se ne peče prehitro ali žge; lahko obrneš pekač, prestaviš na nižji nivo. Torta je zelo sočna, zato metoda zobotrebca ne deluje 100%, lahko pečeš dlje, če nisi prepričan-a in malo zmanjšaš temperaturo v kolikor ni zadeva že preveč zapečena.
Okus je zelo zanimiv, najbolj pa se razvije naslednji dan. Korenčkova torta ostane zelo sočna, vendar ni težka ali preveč zbita.
*** Namesto mletih orehov lahko mlete mandlje ali lešnike ali indijske oreščke. Namesto kokosovega, bo enako dobro katero drugo olje. Namesto ajdove moke lahko katerakoli druga moka.