zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Veganska korenčkova torta brez glutena

Veganska korenčkova torta brez glutena

Nekaj malo drugačnega. Korenčkova torta. Veganska, brez glutena, polna okusa, sočna. Ne bo ti žal, če jo poskusiš.

Za to odlično različico korenčkove torte potrebuješ:

135 g (naribanega) korenčka

100 g sladkorja, po želji lahko tudi mleti datlji, agavin sirup, javorjev sirup ali drugo sladilo

4 žlice nastrganega kokosa

6 žlic mletih orehov

40 ml kokosovega olja

160 g ajdove moke

1 limona – sok

240 ml vode

1 žlička cimeta

½ žličke ingverja v prahu

1/4 žličke vanilije v prahu

Korenček drobno naribaš in postaviš na stran. Suhe sestavine natehtaš v posebno posodo. Prav tako mokre odmeriš posebej. Ko imaš to pripravljeno, stresi nariban korenček v mešanico suhih sestavin in premešaj. Dodaš še mokre sestavine in dobro premešaš. Masa je dokaj gosta.

Pripraviš si pekač za torto, premer mojega pekača je 20 cm. Obložiš ga s peki papirjem (ali vsaj dno, robove pa lahko rahlo namastiš) in prestaviš maso v pekač. Pečico imaš ogreto na 180 stopinj.

Pečeš med 35-45 minut. Po 30 minutah malo preveri kako zgleda, da se ne peče prehitro ali žge; lahko obrneš pekač, prestaviš na nižji nivo. Torta je zelo sočna, zato metoda zobotrebca ne deluje 100%, lahko pečeš dlje, če nisi prepričan-a in malo zmanjšaš temperaturo v kolikor ni zadeva že preveč zapečena.

Okus je zelo zanimiv, najbolj pa se razvije naslednji dan. Korenčkova torta ostane zelo sočna, vendar ni težka ali preveč zbita.

*** Namesto mletih orehov lahko mlete mandlje ali lešnike ali indijske oreščke. Namesto kokosovega, bo enako dobro katero drugo olje. Namesto ajdove moke lahko katerakoli druga moka.