zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Prepletenka brez glutena – potica

Prepletenka brez glutena – potica

Prepletenka je moja najljubša oblika kvašenih sladic. Všeč mi je, da je vsakič drugačna in vsakič tako lepa. Z malo truda se doseže wow efekt, ko se izpostavijo plasti, ki so sicer znotraj zavite potice. Tudi hudo natančno ni treba valjat in zavijat. Tokrat sem ponovno poskušala narediti neko užitno verzijo prepletenke brez glutena. Prvič sem delala potico z ajdovo moko. Samo ajdovo moko. Ni se izšlo po željah, čeprav sem po malem pričakovala, da ne bo šlo gladko skozi.

Nato sem se odločila, da spet poskusim z brezglutensko mešanico. Kljub temu, da mi niso najljubše, sem si rekla, ajde, da vidim. Večina teh mešanic ima dodan guar gumi in potem vse skupaj pride dejansko tako gumijasto, čikasto… kaj pa vem. Ni to to. No, saj tudi tale recept (še) ni popoln. Če bi zdajle še enkrat pekla, bi kar nekaj stvari naredila drugače, zato bom dopisala tudi to.

Testo za prepletenko

sem zgnetla z univerzalno brezglutensko mešanico, kvasnim nastavkom, eo limone, repičnim oljem, vodo, dodala sem psilium in sol, sladkor. Vzhajalo je presenetljivo fajn in podvojilo volumen.

Točne količine za recept Prepletenka brez glutena

300 g univerzalne brezglutenske mešanice

1 zvrhana žlica psiliuma

2 žlici sladkorja (izbrala sem svetli trsni sladkor, ker sem želela ohraniti svetlo testo)

1/2 žličke soli

4 kapljice eo limone

150 ml kokosovega mleka (domače iz nastrganega kokosa)

1 suhi kvas brez glutena (dobite v spletni trgovini www.zdravobrok.si)

3 žlice repičnega olja

Voda, da se lepo poveže; dodala sem verjentno kake pol deci vode.

Moko in ostale suhe sestavine natehtamo v posodo. Pripravimo kvasec – toplo kokosovo mleko, kvas, ščep vanili sladkorja.

Ko se kvasovke aktivirajo, dodamo vso tekočino v testo in zgnetemo. Pustimo vzhajati, da podvoji volumen.

Testo zvrnemo na pomokano podlago (valjala sem na proseni moki) in ga razvaljamo poljubno debelo, jaz sem ga dokaj tanko.

Za namaz/filo pa pripravimo:

3 zvrhane žlice kokosa (drobno nastrgan)

2 zvrhani žlici mletih mandljev

3 zvrhane žlica sladila po želji

rastlinski napitek po izbiri

1 zvrhana žlica čokoladnega pudinga

1 žlica kokosovega olja

1/2 žličke cimeta

muškatni orešček po želji

Vse skupaj zmešamo v mazljivo maso, sama sem na koncu dodala nekaj ovsenih kosmičev, ker je bilo preveč tekoče. Enakomerno premažemo po testu.

Zavijemo kot standardno potico – priporočam, da kar celo rolo prestavite na peki papir in pečete, kajti testo se začne zelo hitro trgati. Do role se je super obnašalo, ko sem razrezala, da bi naredila prepletenko, pa mi je skoraj vse v rokah ostalo.

No, nekako mi je supelo vse skupaj približno narediti. Pekla sem na 180 približno pol ure.

Zdaj pa še poročilo. Testo je bilo dokaj trdo in seveda, po pričakovanjih, žvečljivo, gumijasto. S tem nisem najbolj zadovoljna. Še bom poskušala. Dodala bom nekaj čičerikine moke poleg ostalih sestavin. Razmišljam tudi o zmiksani banani. Namesto repičnega olja dam naslednjič sigurno  margarino in s tem računam na določeno pomoč pri rahlosti. Tudi moja fila je bila za moj okus malo premalo sladka, to prilagodite po okusu.

Tako, mislim, da je še prostor za izboljšave in nisem še obupala, enkrat bo odlična, ne samo ‘za pojest’ 🙂