zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Preproste testenine brez glutena z zelenjavo

Preproste testenine brez glutena z zelenjavo

Kadar sem v stiski s časom, pa vseeno želim nekaj dobrega in lepega dati na mizo… večkrat posežem po testeninah (in rižu in polenti). Testeninse so hitro kuhane, zelenjavo pa lahko hitro spremenim v omako. Če imam kake zanimive sestavine za porabiti, potem pa sploh nastane improviziran krožnik, ki se dostikrat izkaže za dobro kosilo 🙂

Za te preproste testenine brez glutena potrebuješ:

Testenine brez glutena (ali pač z) po izbiri, v tej kombinaciji se bolje odrežejo manjše testenine (špageti se težje enakomerno vmešajo v kup zelenjave) – količina za okoli 3 osebe

250 g šampinjonov

50-100 g sveže špinače

sončnična semena

sezamova semena

olivno olje

sol

Testenine skuhaš po navodilih. Če se ti zdijo pocaste, jih hitro splakni z mrzlo vodo – najbolje je, da jih takoj, ko jih odcediš, dodaš k zelenjavi in premešaš.

Medtem, ko se testenine kuhajo, daš v večjo vročo ponev malo olivnega olja, nato popražiš narezane šampinjone – posoliš, da spustijo vodo, dodaš pest špinače in premešaš, da pade dol. Testenine so verjetno zdaj že kuhane, zato jih hitro dodaj v omako. Še malo premešaj, preveri okus in nadevaj. Potresi še s semeni. Če imaš kakšne sveže začimbe ali zelišča, lahko dodaš še to, za okras. Sicer pa preden postrežeš, vmešaj še par listkov sveže špinače.

Če nimaš šampinjonov ali katere druge sestavine, lahko podobno narediš z brokolijem, cvetačo, nalistanim korenčkom, zelenim fižolom… Tudi grah in koruza sta odlična za na testenine. Včasih se mi zgodi, da imam malo količino večih sestavin in sem zadnjič dala namesto omake humus, zraven vmešala kuhan grah, ki je ostal od kosila in vloženo sladko koruzo. Zanimivo in zelo dobro.