V tokratni objavi ti predstavljam 9 slastnih in zanimivih zajtrkov, ki so poleg tega, da so zdravi, še brez glutena! Super, kaj?
Avokadov namaz
Tako enostavno, da je že hecno 🙂 Izdolbeš primerno mehak in zrel avokado, ga malo posoliš in zmečkčaš z vilico. Namažeš na kruh, po želji dodaš kako zelenjavo in semena. Na spodnjem kruhku radič, semena črne kumine in bučno olje.
*Kruh na fotki ni brez glutena, sem pa v Hoferju našla ene neprimerno bolj užitne narezane kruhke kot tista žagovina od Schaer-a.
Prosena kaša z datlji, lešniki, lešnikovim namazom in arašidovim maslom ter riževo smetano
Bogat obrok, dodatki pa seveda po želji. Proseno kašo je smiselno namočiti, vsaj za nekaj ur. Potem odliješ in dobro spereš čez cedilo. Kašo daš v kozico in naliješ vode, da je pokrito še za en prst. Ko kaša popije vodo, dodaš rastlinski napitek po želji (rižev). Skuhaš do konca – sama dolivam po potrebi, dokler nisem zadovoljna z gostoto. Kaša je tudi prej kuhana, če jo na začetku pokuhaš na vodi. Sladila niso potrebna, če dodaš datlje in lešnikov namaz.
Palačinke (ponvičniki) z ajdovo moko in kakavom
pest čokoladnih kapljic – po želji (uporabila sem Cavalier čokoladne kapljice)
manjša skodelica zmrznjenih malin (naj bodo zmrznjene!)
Suhe sestavine natehtaš v eno posodo, mokre odmeriš v drugo. Zmešaš na hitro, da postane masa homogena. Dodaš čokoladne kapljice in premešaš.
Pripraviš večjo ponev z ravnim dnom, naoljiš in segreješ na srednje NIZKI temperaturi. Za vsako palačinko daš žlico mase in malo razporediš v okroglo obliko s pomočjo žlice. Potreseš malo zmrznjenih malin in vrh daš še malo mase. Počakaš, da se prepeče približno do polovice – opaziš nastajanje mehurčkov na zgornji strani. Obrneš in spečeš še na drugi strani.
Ovsena kaša z mandlji in kakavom
Ovsene kosmiče (brez glutena Pegan) skuhaš na poljubnem rastlinskem napitku, razmerje med tekočino in kosmiči je poljubno, jaz imam raje bolj tekoče. Na koncu dodaš še malo kokosovega olja in potreseš z mandlji ter kakavom. Seveda lahko po želji uporabiš druge dodatke, odlično se zraven poda tudi sadje, če ti ta kombinacija ustreza.
Ajdovi ponvičniki z arašidovim maslom
Čeznočni ovseni kosmiči
Skodelico ovsenih kosmičev (ovsene kosmiče brez glutena iz nakaljenega ovsa dobiš v spletni trgovini zdrav obrok) namočiš v rastlinski napitek za čez noč. Na to lahko potreseš na primer kokos in mlete mandlje, na vrh pa dodaš še nekaj zmeznjene sadja, ali potem svežo banano. Zmrznjeno sadje se bo čez noč v hladilniku odtajalo in spustilo sok, ki bo stekel na kosmiče in jim dodal rahlo kiselkast sadni okus. Po želji dodaš sladilo ali pa narezane datlje.
In seveda vedno zakon, smoothie. Brez glutena 😉