zdravi veganski recepti in prigode materinstva

9 zajtrkov brez glutena

9 zajtrkov brez glutena

V tokratni objavi ti predstavljam 9 slastnih in zanimivih zajtrkov, ki so poleg tega, da so zdravi, še brez glutena! Super, kaj?

Avokadov namaz

Tako enostavno, da je že hecno 🙂 Izdolbeš primerno mehak in zrel avokado, ga malo posoliš in zmečkčaš z vilico. Namažeš na kruh, po želji dodaš kako zelenjavo in semena. Na spodnjem kruhku radič, semena črne kumine in bučno olje.

*Kruh na fotki ni brez glutena, sem pa v Hoferju našla ene neprimerno bolj užitne narezane kruhke kot tista žagovina od Schaer-a.

Prosena kaša z datlji, lešniki, lešnikovim namazom in arašidovim maslom ter riževo smetano

Bogat obrok, dodatki pa seveda po želji. Proseno kašo je smiselno namočiti, vsaj za nekaj ur. Potem odliješ in dobro spereš čez cedilo. Kašo daš v kozico in naliješ vode, da je pokrito še za en prst. Ko kaša popije vodo, dodaš rastlinski napitek po želji (rižev). Skuhaš do konca – sama dolivam po potrebi, dokler nisem zadovoljna z gostoto. Kaša je tudi prej kuhana, če jo na začetku pokuhaš na vodi. Sladila niso potrebna, če dodaš datlje in lešnikov namaz.

Palačinke (ponvičniki) z ajdovo moko in kakavom

Za palačinke potrebuješ:
140 g ajdove moke
50 g kokosovega sladkorja, datljeve paste ali drugega sladila (datljevo pasto narediš tako, da zmelješ datlje do gladkega, če hitro porabiš lahko tudi z malo vode, da se lažje zmiksajo)
2 zvrhani žlici pravega kakava
1 žlica psilium-a
1 zvrhana žlica sirkove moke (lahko škrob, puding ali nič)
1/2 žličke sode bikarbone
1/2 žličke pecilnega praška
sok ene limone
30 g kokosovega olja
240 ml vode ali rastliknskega napitka po želji

pest čokoladnih kapljic – po želji (uporabila sem Cavalier čokoladne kapljice)

manjša skodelica zmrznjenih malin (naj bodo zmrznjene!)

Suhe sestavine natehtaš v eno posodo, mokre odmeriš v drugo. Zmešaš na hitro, da postane masa homogena. Dodaš čokoladne kapljice in premešaš.

Pripraviš večjo ponev z ravnim dnom, naoljiš in segreješ na srednje NIZKI temperaturi. Za vsako palačinko daš žlico mase in malo razporediš v okroglo obliko s pomočjo žlice. Potreseš malo zmrznjenih malin in vrh daš še malo mase. Počakaš, da se prepeče približno do polovice – opaziš nastajanje mehurčkov na zgornji strani. Obrneš in spečeš še na drugi strani.

Postrežeš lahko tudi s stepeno kokosovo ali riževo smetano, čokoladnim namazom, marmelado…

Ovsena kaša z mandlji in kakavom

Ovsene kosmiče (brez glutena Pegan) skuhaš na poljubnem rastlinskem napitku, razmerje med tekočino in kosmiči je poljubno, jaz imam raje bolj tekoče. Na koncu dodaš še malo kokosovega olja in potreseš z mandlji ter kakavom. Seveda lahko po želji uporabiš druge dodatke, odlično se zraven poda tudi sadje, če ti ta kombinacija ustreza.

Ajdovi ponvičniki z arašidovim maslom

140 g ajdove moke
1 žlica psiliuma (po želji, ni nujno)
2 zvrhani žlici trsnega sladkorja ali drugega sladila
ščep soli
1 vanili puding brez glutena
ščep vanilije v prahu
240 ml vode
sok ene limone
30 ml kokosovega olja
Narezani datlji (poljubna količina)​
​malo ovsenih kosmičev (ni nujno)
Arašidovo maslo za dekoracijo in za namazat med palačinke.

Zdrav domač čokoladni namaz

Bananin kruh brez glutena

Čeznočni ovseni kosmiči

Skodelico ovsenih kosmičev (ovsene kosmiče brez glutena iz nakaljenega ovsa dobiš v spletni trgovini zdrav obrok) namočiš v rastlinski napitek za čez noč. Na to lahko potreseš na primer kokos in mlete mandlje, na vrh pa dodaš še nekaj zmeznjene sadja, ali potem svežo banano. Zmrznjeno sadje se bo čez noč v hladilniku odtajalo in spustilo sok, ki bo stekel na kosmiče in jim dodal rahlo kiselkast sadni okus. Po želji dodaš sladilo ali pa narezane datlje.

In seveda vedno zakon, smoothie. Brez glutena 😉