zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Humus – naš najljubši namaz

Humus – naš najljubši namaz

Humus doma pripravljam že nekaj časa, večkrat je v hladilniku sicer tisti iz trgovine, a vsake toliko, mi uspe narediti naš najljubši namaz tudi doma. Sestavine so preproste, rezultat pa odličen!

Za domač humus potrebuješ le nekaj kuhane čičerike (velja tudi tista iz konzerve), sol, olivno olje, česen, limonin sok, tahini (če ga nimaš, ga lahko tudi izpustiš).

Če boš uporabil-a suho čičeriko, priporočam namakanje vsaj 24 ur, idealno več – do 48 ur. Čičeriki med namakanjem nekajkrat zamenjaj vodo. Namočeno čičeriko nato speri čez cedilo in skuhaj v osoljeni vodi v družbi lovorjevega lista. Ohlajeno kuhano čičeriko nato prestavi v posodo, v kateri boš miksal-a namaz. Vodo od kuhanja prihrani, saj jo boš zagotovo potrboval-a.

Priprava:

K približno 500 ml  (ja, ml) čičerike prilij 3-4 žlice olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici tahinija, dodaj še žličko sesekljanega česna, pol žličke soli in nekaj vode. Zmiksaj, po potrebi dodaj vodo, namaz naj bo gladek in kremast, srednje gost. Kislost in slanost prilagajaš svojemu okusu.

Humus hraniš v hladilniku 3-4 dni.

Odlično se obnese tudi kot pomaka za svežo zelenjavo ali tortilja čips.

Priporočam, dober tek!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *