zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Višnjeva brownie tortica

Višnjeva brownie tortica

Tale brownie tortica je res tortica. Majhna tortica, namenoma, ker dostikrat, ko sem pekla večjo količino, je potem ostalo in na koncu pristalo v smeteh. Pa ne, da ni bilo dobro, samo preveč za nas. Ta recept je podoben tistemu za brownie z višnjami ali malinami, le da sem količine malenkost prilagodila. Izbrala sem višnje, ker se kompot vedno dobi v trgovini ali v shrambi, pa še zelo osvežilno in sočno pride vse skupaj.

Biskvit za brownie z višnjami

100 g kvalitetne temne čokolade, ki jo stopimo nad paro
150 g moke, lahko je bela, pirina, polnozrnata…
100 g trsnega sladkorja
1/2 žličke burbonske vanilije v prahu
1 žlička pecilnega praška ali vinskega kamna
ščep soli
1/4 žličke sode bikarbone
75 g kvalitetne margarine ali kokosovega olja, stopimo in rahlo ohladimo, lahko vmešamo v čokolado

Posebej odmerimo
180 ml rastlinskega napitka po želji
sok polovice limone

Pripravimo še nekaj žlic odcejenih višenj za v biskvit.

Čokolade in margarine (mimogrede, daleč najboljša je bio margarina Alsan) se lotimo najprej. oboje stopimo in postavimo na stran. V posodo odmerimo suhe sestavine, v drugo mokre. Vse dodamo v posodo s suhimi sestavinami in dobro premešamo z metlico. Najprej razporedimo maso v pekač obložen s peki papirjem, nato pa enakomerno razporedimo še višnje.

Jaz sem maso razdelila in spekla dva biskvita, enega res mini po premeru – 10 cm, da sem ga lahko še razrezala, drugega malo večjega in sem pustila eno plast – okoli 15 cm. Oboje sem dala v pečico na 180 za 20 minut, pečenje sem podaljšala še za par minut – preverite z zobotrebcem. Pečene biskvite sem pustila v pekaču, da so se ohladili, hladne sem fino nasočila s sokom od višnjevega kompota, zavila in dala v hladilnik – ker je potem lažje rezat!

V tem času pa se lahko lotite še kreme:

2 sojini smetani za stepanje Soyatoo
1 višnjev jogurt Valsoia
zblendane višnje iz kompota – približno polovica višenj iz kompota, če se da brez tekočine, sicer je treba počakati, da se tekočina in gosta masa ločita – gosta masa ostane na vrhu, tako da jo lahko brez težav poberemo z žlico.

Smetana naj bo dobro ohlajena, prav tako ostale sestavine. Najprej stepemo smetano, ko je že praktično stepena, dodamo višnjev jogurt, potem pa še nekaj žlic zmiksanih višenj – dodajamo postopoma, da ne bo krema preveč tekoča. Jaz sem dodala 4 žlice, barva je postala res lepa nežno vijoličasta.

Biskvite pripravimo na poljubno podlago in obložimo s kremo. Po želji, lahko nekaj stepene smetane vzamemo stran in pustimo belo, za okraševanje. Krema je res rahla, osvežilna, ne preveč sladka. Skupaj s čokoladnim biskvitom in kakavom pa malo spominja na tortico črni gozdiček, kar sem si tudi želela.