zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Jabolčna torta z mandlji

Jabolčna torta z mandlji

Po kuhinji se mi je valjalo nekaj jabolk, ki nam niso šle v promet, zato sem iskala način, kako jih najlažje in najhitreje porabiti. Seveda je tu vedno predlog za klasiko – štrudl. Ampak ni mi bilo do štrudla, nekaj še bolj enostavnega bi, da samo vržem skupaj in je 🙂 Tako sem si zamislila neko jabolčno torto, ker biskvit je res narejen v par minutkah. Če ste fan jabolk, vam sigurno ne bo žal, ko bo tole dišalo iz pečice!

Najprej olupimo in naribamo jabolka, jaz sem porabila 4 srednje velika jabolka, 2 sta bili neznane sorte, dve pa zgubani zlati delišeš. Torej – sestavine za jabolčni del:

4 jabolka
1-2 žlici trsnega sladkorja (lahko tudi nič!)
1 žlička cimeta v prahu

Vse skupaj zmešamo in postavimo na stran medtem ko pripravimo biskvit.

70 g moke (bela ali pirina)
50 g drobnih ovsenih kosmičev
50 g trsnega sladkorja
ščep soli
1 žlička pecilnega praška ali vinskega kamna
pol žličke vanilije v prahu
pol žličke sode bikarbone

180 ml rastlinskega napitka po izbiri
sok pol limone

2 zvrhani žlici zmehčanega kokosovega olja (najmanj 5 žlic stopljenega)

Vse suhe sestavine natehtamo v posodo, dodamo kokosovo olje in rastlinski napitek, dobro premešamo.

Prelijemo v pekač premera 18-20 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem. Na vrh z roko razporedimo približno polovico naribanih jabolk. Postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj za 15 minut. Po tem času vzamemo ven in dodamo še drugo polovico jabolk (cilj je ohraniti sočnost, zato jabolk ne ožemamo in poskusimo ne izsušiti v pečici. Drugo plast jabolk pečemo še 10 minut nato po vrhu posujemo mandljeve lističe in še enkrat vrnemo v pečico za 10 do 15 minut oziroma dokler niso mandlji lepo zapečeni in biskvit spodaj zlato rjave barve.

Torta ne potrebuje dodatne okrasitve, pravzaprav mi je noro všeč tak malo rustikalni pridih. Mandlji dodajo ravno prav teksture in hrustljavosti, jabolka obdržijo sočnost in biskvita je ravno prav da uravnovesi vse skupaj.

Dober tek!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *