zdravi veganski recepti in prigode materinstva

vegan cheeze cake

vegan cheeze cake

Nekaj časa nazaj sem naletela na bio limone po zelo znižani ceni, vzela sem 1kg limon, ne vedoč kaj bom z njimi. Že dlje časa sem sanjala o neki osvežilni sladici, kot so klasične jogurtove in skutne torte. Potem se spomnim, da je lahko tofu odlična baza za take sladice, saj z lahkoto dosežemo podobno strukturo, okus pa tofu navzame od tistega kar mu dodamo.
Prvi eksperiment je bil torej limonin. Približno na pamet sem pokombinirala in ocenila količine in rezultat je bil za prvič fantastičen. Seveda kak popravek ne bo odveč, ampak res super okus in tekstura te veganske cheeze tortice.

Ker pa je limona precej specifičen okus in vsak ne mara tako svežih (beri kislih, čeprav ni bila zares kisla) sladic, sem želela poskusiti še milejšo varjanto in se odločila za vanilijev cheeze cake z jagodami. Nekaj manjših prilagoditev okoli tekočine in voila!

Tako, najprej se lotimo piškotne podlage.

Pri limonini tortici sem imela veganske piškote s chia semeni in amarantom, pri jagodni pa gran cereale – preverimo deklaracijo. Oboji so dobri in se dobro obnesejo.

200 g piškotov zmeljemo v multipraktiku, dodamo
50 g stopljenega masla in
3 žlice poljubnega rastlinskega napitka.

Vse skupaj dobro premešamo in razporedimo v pekač. Pri limonini tortici sem imela pekač z odstranljivim dnom, premer je bil 28-30 cm. Za jagodno sem izbrala manjši pekač, saj sem želela malo višjo, pa sem se uštela s peki papirjem in (peki papir ni nujen pripomoček, odvisno od pekača) … skratka, če želimo, lahko naredimo rob, lahko pa pustimo podlago popolnoma ravno. Maso enakomerno razporedimo, pomagamo si lahko s kozarcem ali žlico, gre tudi z roko. Pekač postavimo v hladilnik, medtem ko pripravimo še maso s tofujem.

400 g navadnega tofuja
30 g moke ali koruznega škroba
180 ml rastlinskega napitka
20 g kokosovega olja ali bio margarine
20-30 ml limoninega soka
ščep soli
1/2 žličke vanilije
limonina lupinica po želji
200 g trsnega sladkorja (izberemo svetlejši sladkor, če nam je pomembno, da masa ostane bela)

Vse, razen sladkorja, zmiksamo do gladkega v blenderju. Masa pride dokaj tekoča, ko vmešamo še sladkor, ampak brez skrbi, med pečenjem in potem ohlajanjem se bo lepo strdila.

Iz hladilnika vzamemo pekač s podlago in nalijemo maso iz tofuja. Pečico smo ogreli na 180 stopinj, cheeze cake pečemo približno pol ure.

(V limonino verzijo sem dala sok dveh limon in lupinico treh limon, sladkor po okusu, tofuja tudi 400 g, malenkost več moke in je bila zato malo bolj ‘gosta’, sicer pa postopek približno enak. Za obogatitev okusa lahko dodamo tudi doma narejeno kislo smetano iz indijskih oreščkov ali navadni/sadni sojin jogurt – nekaj žlic)

Pečeno toprtico ohladimo na sobno temperaturo in postavimoi v hladilnik za nekaj ur. Za limonino verzijo sem stepla soyatoo sojino smetano, dodala sem malo limonine lupinice. Za jagodno sem z malo sladkorja zmiksala nekaj svežih jagod – ker še niso bile hudo okusne, domačim ne bi dodala ničesar, na tortico sem nato položila polovičke jagod. Preprosta ampak čudovita dekoracija.

Pri jagodni mi je zaradi slabega pekača (je samo obod in sem dno naredila s peki papirjem, ki sem ga preveč odrezala in bi mi masa tekla mimo pekača, če bi zlila notri vse…) ostalo nekaj mase, ki sem jo spekla posebej, nadevala sem gor nekaj malin in so prišle fajn rezinice. Sicer je mišljeno, da gre vsa masa v tortico. Meni je bil morda celo ljubši limonin okus, ker je bil res intenziven in osvežilen, sigurno pa naredim še v kaki sadni kombinaciji.