zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Brownie tart z mandlji

Brownie tart z mandlji

Nimam pravega dovolj dobrega prevoda za tole zadevo, zato brownie tart, po receptu po katerem je bil nekoč prilagojen (Joy of baking) in do danes preizkušen že velikokrat. Brownie je pečen v modelu za tart oz. pito. Najraje pečem v modelu s snemljivim dnom, saj je rezanje in serviranje tako precej lažje. Recept je od prve testne veganske verzije do tegale zelo zelo spremenjen, v bistvu ostaja samo še navdih za obliko 😉

Za tale tart potrebujemo:

150 g moke
100 g trsnega sladkorja (odlično se poda tudi kokosov sladkor)
3 žlice pravega kakava v prahu
1 žlička pecilnega praška ali vinskega kamna
1/2 žličke sode bikarbone

80 g namočenih mandljev
1 manjša banana
sok pol limone
+ toliko vode, da so mandlji (v posodi za miksanje) pokriti

200 g temne (veganske) čokolade
40 g veganskega masla ali olja

180-240 ml rastlinskega napitka

Navodila:

Najprej stopimo čokolado z maslom ali oljem v vodni kopeli/nad parno kopeljo, kar pač prakticiramo. Postavimo na stran, da se malo ohladi. Mandlje smo namočili že včeraj, če nam ni uspelo, jih namočimo v vročo vodo vsaj za nekaj časa, kolikor pač bo. Mandlje z banano, vodo in limoninim sokom zmiksamo v gosto, a ne povsem gladko maso. Postavimo na stran. V posodo natehtamo suhe sestavine in si pripravimo še rastlinski napitek. V posodo s suhimi sestavinami damo mandljevo maso in čokolado ter prilijemo nekaj tekočine, za začetek 180 ml. Če je masa pregosta – se ne da lepo zmešati, dodamo še malo, naj bo nekako srednje tekoča. Vse skupaj prelijemo v pomaščen pekač in postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj. Pečemo 25-30 minut.

Vmes si lahko vzamemo malo pavze ali pa se takoj lotimo priprave za kremo oziroma polnilo in potem tudi za smetano. Potrebujemo:

1 čokoladni puding v prahu
400 ml rastlinskega napitka
malo sladkorja
1/2 dcl smetane za kuhanje (najboljša je provamel)
1 soyatoo sojino smetano za stepanje

Čokoladni puding zmešamo z nekaj napitka, ostalo zavremo na štedilniku in zakuhamo puding, po želji ga sladkamo. puding predenemo v posodo in pustimo da se ohladi. Od tega vzamemo 3-4 žlice pudinga in ga zmešamo s smetano za kuhanje, da dobimo kremasto čokoladno, dokaj tekočo zadevo. Ostalo damo v hladilnik. Ohlajen brownie po celem precej na gosto naluknjamo pri čemer si pomagamo s kuhalnico. Luknjice naj bodo kak prst narazen in ne čisto do dna. Zapolnimo jih s čokoladno kremo.

Smetano za stepanje damo v (mrzlo) posodo in stepamo, da naraste, dodamo ohlajen čokoladni puding in pustimo, da se popolnoma vmeša, za močnejšo barvo lahko dodamo še malo kakava v prahu. Če želimo lahko vzamemo stran nekaj bele smetano za okraševanje, preden dodamo puding. Brownie tart poljubno okrasimo s smetano. Najlepše se reže, ko je dobro ohlajen, najboljši okus pa razvije na sobni temperaturi.

Sama sem mandlje namenoma zmlela, da se jih ne opazi, je pa zato biskvit res zelo polnega okusa. Brez težav bi lahko v maso dodali še nasekljane mandlje za teksturo ali pa jih potresli po vrhu. Priporočam in dober tek!