zdravi veganski recepti in prigode materinstva

11 kremnih juh za vsak dan

11 kremnih juh za vsak dan

Jesen je tukaj, za vas pa imam 11 slastnih in enostavnih receptov za kremne juhe. Kremna juha je pri meni ‘go-to’ jed, ko potrebujem hranilno in hitro kosilo ali večerjo. Najboljša stvar pri kremnih juhah je, da lahko notri zmiksamo goro zelenjave ali pa izpostavimo en okus. Odlično se zraven priležejo krutoni, ki so v naši kuhinji najpogosteje in najučinkoviteje porabljen star kruh 🙂

1. Korenčkova juha z rdečo lečo in polento
Rahlo sladkast okus korenčka, odlična rdeča leča in hrustljavo zapečeni polentini krutoni so odlična kombinacija, ki jo z veseljem pohrustata tudi moja fanta.

Za juhico potrebujemo (navadno kuham za 4-6 krožnikov, nimam pojma koliko je to v litrih, verjetno 1,5 do 2 litra juhe. Navadno se poje takoj, če želim da mi kaj ostane, podvojim količine):
1 čebula, sesekljano
4 srednje velike korenčke, narezane na manjše koščke
1 manjša skodelica rdeče leče, oprane
rastlinsko mleko po izbiri (lahko tudi brez)
olivno olje

Čebulo rahlo prepražimo na malo olja, dodamo korenček in lečo, začinimo in popražimo še z začimbami. Dolijemo dovolj vode, da je vse pokrito. Skuhamo do mehkega, leča potrebuje kakih 10 minut, manjši koščki korenčka pa tudi tam nekje, tako da je juha res hitro pripravljena. Ko je kuhana, jo zelo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem, če je potrebno zredčimo z rastlinskim napitkom.

polenta – polento zakuhamo v osoljeni vodi na srednje trdo, ohladimo v nizki posodi, narežemo na kocke, ki jih popečemo v ponvi na malo olja, poljubno začinimo
začimbe: origano, bazilika, kurkuma, rdeča paprika, sol

2. Špargljeva juha
Šparglji so sicer že mimo, ampak mislim, da si ta vsekakor zasluži biti na seznamu.

Za juho potrebujemo:
1 čebula, sesekljana
česen po želji
šop špargljev, oprani in narezani na 2 cm kose
2-3 srednje velike krompirje, olupljen in narezan na majhne koščke
sol, poper
olivno olje

Čebulo rahlo popražimo, dodamo česen, krompir in narezane šparglje, solimo in popramo. Vse skupaj popražimo oziroma podušimo in zalijemo z vodo. Če je krompir dovolj tanko narezan, bo kuhan skupaj s šparglji, sicer morda šparglje popražimo in podušimo posebej ali pa krompir skuhamo posebej. Kakorkoli se odločimo, ko je vse kuhani, zmiksamo, po potrebi dodamo smetano ali rastlinski napitek po želji. Za povrh se odlično priležejo krutoni 😉

3. Cvetačna juha s sezamom

Bela, kremasta, skoraj malo svilena. Njam! Če želimo zelo belo juho, potem čebulo (ki je po mojem mnenju dobra podlaga za vsako okusno juho ;)) zelo zelo rahlo posteklenimo, sicer bo obarvala juho.

Potrebujemo:
pol čebule, sesekljane
1 glava cvetače, narezano na manjše cvetke
poljubno ne-sladko rastlinsko mleko
tahini, ni nujno
sezam
sol
kokosovo olje

Čebulo torej rahlo posteklenimo na kokosovem olju, dodamo cvetačo, posolimo in zalijemo z vodo. Cvetačo pokuhamo do mehkega – ne razkuhamo! Potrebuje maksimalno 10 minut, preverimo lahko z vilico. Ko je kuhano, odlijemo nekaj vode, dolijemo rastlinsko mleko, dodamo tahini in zmiksamo do gladkega. Posujemo s sezamom in uživamo 🙂 Za lepši izgled, sem zrezala en cvetek na tanko in na hitro popekla v ponvi do zlate barve (pomaga tudi kurkuma).

4. Brokolijeva juha

Obožujem brokoli, verjetno iz njega najpogosteje pripravim juho, ker jo obožujeta tudi mala dva škrata. Včasih se poigram in jo zgostim s polento, včasih s krompirjem, včasih samo brokoli in dodam smetano, najbolj pa me je presenetila kombinacija s čičeriko… možnosti je ogromno. Začnemo pa seveda s prepraženo čebulo 🙂

Potrebujemo:
1 čebulo
1 glavo brokolija, narezanega na cvetke
1 krompir ali žlico do 2 polente ali skodelica čičerike (kuhane ali vložene)
olivno olje
sol

Torej prepražimo čebulo, dodamo brokoli, solimo, zalijemo z vodo. Druge začimbe dodamo po želji, osebno imam rada okus po zelenjavi, ki naj bi bila v ospredju. Skuhamo, če dodamo krompir, kuhamo oboje skupaj, če dodamo polento, jo zakuhamo 3 minutke preden je brokoli kuhan, čičeriko dodamo v blender. Juho zmiksamo do gladkega.

5. Kremna korenčkova juha s popečenimi šampinjoni

Ponovno velja, da prepražena čebula da odlično osnovo za okusno juhico, zato tudi tokrat začnemo s tem. Okoli pol kg korenčka olupimo in narežemo, lahko dodamo kak krompir. Začinimo poljubno, zraven se dobro poda rdeča paprika, timijan, kurkuma… in seveda sol in poper. Ko je zelenjava kuhana vse skupaj dobro zmiksamo. Med tem ko se juha kuha, lahko pripravimo šampinjone, operemo jih in narežemo na rezine, popražimo v ponvi na malo olivnega olja.

Torej za korenčkovo juho #2 potrebujemo:
0,5 kg korenčka
1 kormpir (po želji)
1 čebula
olivno olje
sol
poper
začimbe

šampinjoni

6. Kremna juha iz stebelne zelene

Verjetno poznate zeleno in njen značilen aromatičenvonj ter močan okus.. v juhici prav preseneti s svojo nežnostjo. Kombinacija s krompirjem poskrbi za to, da je juhica kremasta, gladka, svilnata. Kot dodatek pa ne moremo zgrešiti s popečenimi kruhki 😉

7. Kremna juha iz ‘slow roasted’ paradižnikov

Ta kislo sladkasta izjemno paradižnikasta juhica pride prav, da se porabi zrele paradižnike (sezona je sicer že mimo, a nič za to 🙂 ) Priprava je sila enostavna, saj večino dela za nas naredi pečica.

Potrebujemo:
0,5 kg ali več paradižnika – gostoto lahko prilagajamo
1 čebula
olivno olje
sladkor
sol
poper

Paradižnike operemo in jih razporedimo na naoljen pekač, čebulo olupimo in razpolovimo ter jo prav tako damo na pekač. Pokapamo z olivnim oljem, potresemo z malo sladkorja in dobršno količino soli, poper po želji. Vse skupaj damo v pečico na 15o za dobro uro. Lahko povišamo temperaturo in pečemo manj časa ali pa znižamo (na primer 100 stopinj) in pustimo v pečici dlje časa (8 ali več ur).

Paradižnike prestavimo v lonec in jih gladko zmiksamo, dodamo vodo in olivno olje (po potrebi in po okusu). Da ne bomo med zobmi imeli rdečih olupkov, juho precedimo preden jo postrežemo.

8. Bučkina kremna juha

To pa verjetno prav vsi poznamo, še posebej, ko je višek bučk doma je to najhutrejša rešitev, da jih porabimo.

Potrebujemo:
3-4 srednje velike bučke
1 čebula
2 krompirja
olivno olje
sol
poper
limonin sok

Bučke operemo in narežemo, čebulo nasekljamo, krompir olupimo in narežemo. Prepražimo čebulo na malo olja, dodamo bučke, začinimo, dodamo krompir (da bučk ne razkuhamo preveč, lahko krompir skuhamo posebej, sama pa rada bučke malo popražim, preden zalijem z vodo, zato pač kuham potem zaradi krompirja malo dlje. Ko je vse skupaj kuhano zmiksamo juho in na koncu dodamo malo limoninega soka, po želji okrasimo s smetano za kuhanje ali vegansko kislo smetano, na fotografiji pa klasični krutoni 😉

9. Bučna juha

Pumpkin soup. Obožujem jo. Najraje z bučnim oljem in polento. Priprava izi pizi, zadovoljstvo zagotovljeno!

Potrebujemo:
1 hokaido bučo ali kako četrtino muškatne – odvisno od velikosti in števila jedcev, saj vemo 🙂
1 čebula
kokosovo olje
sol
poper

Čebulo nasekljamo in popražimo, bučo olupimo (jaz jo vedno) in popražimo ter začinimo med praženjem. Zalijemo z vodo in pustimo, da se pokuha. Zmiksamo do gladkega. Postrežemo lahko s polento in bučnim oljem ali pa jo zmiksamo z malo kokosovega mleka in potresemo s kokosovim čipsom. Njam!

10. Porova juha

Tale je taka zimska juha, ravno pravšnja za prihajajoče dni. Pri vseh je krasno, da se praktično same skuhajo, res ni veliko dela. Tudi porova juha ni izjema.

Potrebujemo:
1-2 pora
3-4 krompirje
nesladko rastlinsko mleko
sol
poper
limonin sok ali kis

Por narežemo in prepražimo, krompir olupimo in narežemo na manjše koščke, dodamo ga k poru. Vse skupaj začinimo in zalijemo z vodo. Skuhamo in do gladkega zblendamo. Po želji lahko del vode nadomestimo z rastlinskim napitkom, da je juhica še malo bolj kremasta. Na fotografiji so ajdovo lečini ocvrtki.

11. Juha iz rdeče pese

Za to juho sem porabila tudi listnati del rastline, zato ni tako žive barve, kot bi si želela. Okusna pa je vsekakor bolj kot bi si človek mislil.

Potrebujemo
2-3 rdeče pese z zelenjem
1 čebula
1 krompir
veganska kisla smetana
sol
poper
olivno olje

Čebulo prepražimo, oprano in narezano peso ter krompir tudi malo popražimo in začinimo. Zalijemo z vodo, skuhamo do mehkega. Gladko zmiksamo in postrežemo s kislo smetano. Vau!

To so bile kremne juhice 😉 Plan je, da pripravim tudi mineštre, seznam jedi na temo krompirja, testenin… ipd. Počasi a vztrajno rinem naprej kljub trem škratkom doma, hvala da me berete, čeprav bolj poredko 😉 <3



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *