zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Sojini platki v omaki

Sojini platki v omaki

Platki (izraz sem prvič opazila na izdelku, mislim, da nekega češkega podjetja) zato, ker zveni prav zabavno in ker mi izraz zrezek ni tako všeč. V bistvu sem pozabila, da jih imam v omari in jih našla med pospravljanjem, niso bili dolgo tam, ampak mi je čisto ušlo iz glave, da jih imam.

Včasih imam plan, kaj bom skuhala, ali pač neko idejo in jo potem uresničim. Največkrat pa se zgodi, da nimam pojma kaj bi kuhala pa naključno vlečem zadeve iz hladilnika, pogledam malo v ‘suho’ shrambo in nekaj skombiniram. Tako sem tokrat na pult zmetala 3 čebule, zadnji (že malo gubast) korenček, sojine platke in polento. V hladilniku je še motovilec in mislim, da bo to fino kosilo.

Čebulo sem nasekljala, popražila in podušila, dodala nariban korenček in vse skupaj dušila kar nekaj časa, da se je korenje res zmehčalo, vmes sem dolivala vodo in začinila.

Sojine platke je treba namočiti. Tudi pol ure je dovolj, vsekakor pa je bolje, če se to naredi čez noč, najbolje v sojini omaki in začimbah (navodila so sicer na embalaži). Preden jih popečemo jih moramo dobro ožeti in posoliti. Popečemo jih na suho, da dobijo malo barve in skorjice. Potem, ko sem jih popekla, sem jih prestavila h korenčku in čebuli, še prej pa sem jih malo potresla z moko, da bo vse skupaj zgostilo omako.

Platke sem kuhala kake pol ure, da so se navzeli omake. Poleg sem skuhala polento, tako kremno – na koncu vmešam malo rastlinskega mleka in omegol margarine.

V bistvu zelo malo dela za luštno kosilce, najbolj pa sta me presenetila fanta, ki sta pojedla še repete 🙂