zdravi veganski recepti in prigode materinstva

Veganske cimetove rol’ce

Veganske cimetove rol’ce

Skoraj da sanjala sem jih že! Po treh rundah buhteljnov nedavno, so mi zadišale cimetove rolce.

Ponavadi testo delam na pamet, zato bom tako tudi opisala, pripišem pa približne količine.

To je kvašeno pecivo, ki potrebuje bogato testo, zato tokrat potrebuješ kar nekaj sestavin, med drugim: moka (bela, pirina – pol pol), sladkor, suhi kvas, sol, rižev ali ovseni napitek, margarina, limonino lupinico ali eterično olje limone, indijski trpotec v prahu (lahko izpustiš) in kurkuma – za testo. Za ‘nadev’ pa Valsoia sojino smetano za kuhanje, sladkor, cimet.

Priprava je sicer zelo enostavna, finta pa je v dolgem gnetenju, pocastem testu in dvojnem (oziroma trojnem) vzhajanju.

Torej za testo pripravimo okoli:

500 g moke
1 suhi kvas
1 žlička soli
50 g sladkorja (bio trsni sladkor)
1/4 žličke kurkume
1 žlica psilium-a v prahu (indijski trpotec)
50 g margarine
300 ml napitka
4-5 kapljic eo limone (limonina lupinica)

V posodo (jaz pustim, da mi gnete robot) daš vse suhe sestavine, margarino stopiš, zraven vliješ napitek in eo – naj bo rahlo toplo, da bo testo prej in lepše vzhajalo. Tekočino daš skoraj vso in po potrebi še zraven, ko robot poveže vse sestavine v testo, naj bo le-to res pocasto, da se malo lepi na prste in posodo, ampak obdrži obliko kepe za nekaj časa. Gneti vsaj 10 minut.

Potem naolji testo in pusti počivat dve uri. S prsti ga potolči in ponovno vzhajaj vsaj 1 uro.

Nato razdeliš testo na pol in zvaljaš večji pravokotnik (30* 40 cm). Na razvaljano testo namažeš malo valsoia smetane za kuhanje, čez potresež dobršno količino sladkorja in nato že enakomerno plast cimeta v prahu. Zviješ in narežeš na približno 8 delov. Rolce nadevaš v naoljen pekač in ponoviš z drugo polovico testa.

Poln pekač pokriješ in vzhajaš še vsaj pol ure ter medtem ogreješ pečico na 170 stopinj. Rolce pečeš približno pol ure na srednji rešetki, po pečenju jih premaži z margarino. To je to.